Reklama
 
Blog | Stanislav Zahradníček

Je to sprosťák

Nikdy jsem si nedělal nějaké iluze, že by byl David Rath slušný a čestný člověk. Jeho arogantní vystupování, v diskusích praxe neodpovídat na otázku a mluvit neustále a nenechat se přerušit nešťastným moderátorem a nakonec i jeho rozhodování v momentu, kdy se dostal k funkcí (a to jak jako ministr, tak nyní jako hejtman), za které by se každý styděl (např. odvolání ředitelů všech 5 krajských nemocnic, ale i kauza Pyšely, kdy dětskému domovu odejmul již přidělené prostředky na jeho rekonstrukci a převedl je do svých Hostivic na jídelnu neexistující školy), to potvrzuje. O tom, že žije v Hostivicích asi střídavě se svou manželkou a milenkou a jejich stejně starými dětmi, vypovídá také něco o jeho charakteru.

Včera v Otázkách Václava Moravce se posunul o něco dále. Po řadě invektiv vůči ministerstvu a zejména 1. náměstku zpochybnil v diskusi s ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou (mimochodem Mgr. PhD., MBA) její schopnost vést ministerstvo, a to protože je   j e n   zdravotní sestra. Také prohlásil, že ministerstvo s ní v čele zešílelo. Klidnou a distinguovanou ministryni to pochopitelně „nadzdvihlo“. Prohlásila, že je dostatečně vzdělána i jako „jen“ zdravotní sestra a že si stojí za všemi rozhodnutími ministerstva.

Zpochybňování kohokoliv jen k vůli dosaženému stupni vzdělání (přitom v případě paní ministryně David Rath „střelil“ kozla) je ubohé, pokud je napadena žena ještě ubožejší. Samozřejmě vzdělání je důležité, ale znám mnoho nevysokoškoláků, kteří znají, jsou schopní, pracovití a mají daleko více vrozené inteligence než absolventi vysoké školy. O chování pak nemusíme ani mluvit. Právě případ Davida Ratha je typický – je bezcharakterní a zkrátka sprosťák.

Zatímco Rath je sprosťák, bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka projevil ve stejném pořadu hlubokou neznalost, když tvrdil, že ČSSD navrhované zvýšení nákladů rozpočtu je kompenzováno zvýšením příjmů a že je tedy vše v pořádku, a značně se mýlil. Zákon o státním rozpočtu schvaluje tři parametry, a to nejen saldo státních příjmů a výdajů, ale i celkovou částku příjmů rozpočtu a celkovou částku výdajů rozpočtu. Je to proto, aby se zbytečně nezvyšovaly výdaje, tedy aby se dlouhodobě mělo dařit je snižovat a tím dostávat rozpočet do potřebné, vyrovnané úrovně (ještě lépe by bylo do úrovně přebytkové, která by umožňovala splácet minulé dluhy).

Reklama

Tyto dva případy ukazují, k čemu bychom mohli po květnových volbách také dojít.