Reklama
 
Blog | Stanislav Zahradníček

Nepodléháme snadno panice a hlavně populistům?

RESPEKT je podle mne vynikající časopis a proto ho čtu velmi pozorně a má žena říká, že i s tiráží. Bohužel se proto někdy zpozdím a jsem o nějaké to číslo pozadu. Dnes se ukázalo, že to skoro nevadí. Přečetl jsem v čísle 47 článek Báry Procházkové „Dejte si dvojku“ a musel jsem se zasmát. Paní redaktorka – podobně jako mnoho jejích novinářských kolegů, ale i tzv. politických opozičníků – hudrovalo na vládu a ministerstvo zdravotnictví, že při ochraně proti prasečí chřipce zklamaly, byly pomalé a že vakcína přijde pozdě, bude jí málo a tím že vzala za své ochrana občanů. Jaký má paní Procházková názor dnes? Nyní se dozvídáme, že Francie chce vracet 50% objednaných vakcín, podobně se chová Německo, Anglie a další země. Neukázalo se, že střízlivý přístup paní ministryně Juránkové, Dr.Víta a vlády byl rozumný a znamenal relativně značnou úsporu pro státní pokladnu? Možná by bylo třeba být v názorech zdrženlivější – ne vždy má každý z nás dostatek informací, aby se vyjádřil jednoznačně. Přitom vůbec nepředpokládám, že by názor paní Procházkové byl veden politickými cíli. To naopak ve svých vystoupeních stále více reprezentují Jiří Paroubek a Bohuslav Sobotka. Podle nich předchozí, jimi shozená, vláda (tedy především ODS, ale i zelení) neměla žádné odborníky-ekonomy, vůbec se nevyzná v ekonomice, nesprávně hodnotila přicházející krizi a způsobila nejen vysoký propad rozpočtu 2009, ale hlavně enormní zadlužování země. Skutečně členové NERVu jsou „nýmandi“, nemyslíte si to také?

Každý normálně myslící občan, snažící se o relativně objektivní hodnocení situace, si uvědomuje, že málokdo z věhlasných světových ekonomů předvídal, co se skutečně stane v letech 2008 a 2009. Že by právě ekonomický think tank (asi vedený právě Paroubkem a Sobotkou) věděl vše, se mi osobně nezdá.

Nakonec o jejich populistické politice, která vůbec nebere v úvahu zájmy republiky, zájmy našich dětí, ale prvotním – a jediným – zájmem je obloudit občany nehoráznými sliby, pravděpodobně za případné jejich budoucí vlády stejně ani nesplněnými, nelze pochybovat. Vláda ČSSD v době přebytku nešetřila, ale rozhazovala. Nyní, kdy skutečně je situace ve státní kase i v celkovém zadlužení kritická, volila jediné – shodit Janotův balíček a připravuje další záseky do rozpočtu. To skutečně odpovídá „kvalitě“ tohoto ekonomického think tanku ČSSD.

Nepopírám, že jsme si měli „utáhnout opasky“ hned na začátku 90. let. Tehdy ovšem Václav Klaus nás balamutil slovy, že „trh vyřeší vše“ (právo a zákony nebyly pro něj důležité), napomohl Ivanu Kočárníkovi prošustrovat miliony, možná miliardy v topných olejích a dalších kauzách (např. v bankovním sektoru). V těch letech jsme byli všichni ochotni se uskrovnit. Dnes jednotlivé branže zvyšují své nároky a i případné snížení mzdových fondů (ne platů !!) o 4% je pro ně nepřijatelné – přitom je nutné všestranně šetřit. Jsem důchodce, ale nikdy mne nezajímal 13. důchod. Nakonec to byla jen sociálnědemokratická lež – důchodce si pod slovem „důchod“ představuje svůj důchod a nikoliv jen základní výměr ve výši Kč 2.400. Divím se, že ostatní strany tento podvod na občanech více argumentačně nevyužívají, což ukazuje obecnou slabost našich politiků. Snad většina občanů bude chytřejší a na populistické „špeky“ a využívání paniky neskočí.

Reklama